Translate

6.7.14

Fra Panir til Chenna

Paneer eller Panir ost                                                                

Varm opp to liter melk til det koker. Rør ofte for å forebygge skorper på bunnen.


Skru av varmen på platen og tilsett dråpe for dråpe fersk presset sitronsaft, 4-5 ss totalt.
La det så koke 10 til 15 sekunder til.


Ta kjelen fra platen og rør langsomt til det former seg store osteklomper.
Når 'wheyen' fortsatt er melkefarget i stedet for klart, sett kjelen på varmen igjen, øk temperaturen og/eller tilfør mer sitronsaft.


Når du ser tydelig at osteklumper former seg ta du kjelen fra platen og la den sette seg for 10 minutter. Om du foretrekker at osten skal bli mykere kan du tilsette en til to kopper med varmt vann.


Når osteklumpene har lagt seg under 'wheyen' er det tid til å helle vesken i en kolander dekket med ostemuslin.
Ta muslinen sammen og skyll det hele under håndvarm vann for 5-10 sekunder for å skylle av sitronsaften. Trykk ut ekstra fukt.


-----

Gå videre her for å lage Panir (Paneer)

Heng ostemuslinen opp og la det dryppe i 2 timer.

Ta bort osteduken. Du kan spise osten med en gang eller oppbevare den opp til to uker i kjøleskapet.

To liter melk gir opp til en halv kilo Paneer.

---------

Fortsett her når du skal lage Chenna


Følg Paneer oppskriften til og med skyllingen i håndvarm vann.
Legg ostemassen i osteduken tilbake i kolanderen og plasser en 2.5 kg vekt på toppen. Press osten for 45 minutt.



Ta den fortsatt varme osten ut av duken, plasser det på en ren flate og del osten i stykker . Bruk en ren duk til å presse ut det siste av wheyen.


Har du noen ganger laget brøddeig selv, da er det bare å sette i gang. Fremgangsmåten er likt brøddeiglaging. Bruk hendene dine og elt osten i 10 minutter eller inntil osten føles lett og fløyelsaktig.



Tilsett salt, urter og eller sort pepper etter ønske. Jeg tilfører i dag fersk Salvieblad, fersk Timian fra egen urtehage, samt 1.5 klippe ostesalt og fersk malt sort pepper.


Lag små flate ostedeler av det hele som du enten med en gang eller senere rett før du skal spise steker i olivenolje.


Osten er holdbart i kjøleskapet for en til to uker.
To liter melk gir opp til 750 gr Chennaost.


Da er det bare å ta stekepannen frem.


God fornøyelse. For min egen del kan jeg god ta flere klipper salt neste gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar